Witamy na stronie Cornelius Polska

Cornelius to europejski dystrybutor specjalistycznych surowców chemicznych obecny m.in. w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, Polsce i Rosji. Firma istnieje od 1935 r, a w Polsce działa aktywnie od 2007 r. (spółkę wg prawa polskiego zarejestrowaliśmy w 2010 r).

Rejestracja






 
 
* Pola wymagane

Logowanie


Luksusowe surowce do pomadek firmy Phoenix Chemical Inc.: PECOSIL Series

Wysłano12/1/11

PECOSIL® AS-A Series
Ta linia produktów obejmuje połączenia dimetikonu z różnymi woskami – tzn. różniącymi się grupami alkilowymi/arylowymi – dzięki temu woski posiadają różną konsystencję, która decyduje o odczuciu produktu i nadaje różnorodne właściwości kosmetyczne produktom.

Produkty to:


    postać
    INCI
    Nr CAS
    EINECS
    PECOSIL AS-16
ciecz
Cetyl Dimethicone
191044-49-2
n.d.
    PECOSIL AS-18
ciecz/pasta
Stearyl Dimethicone
67762-83-8
n.d.
    PECOSIL AS-22
żel
Behenyl Dimethicone
820212-36-0
n.d.
    PECOSIL AS-26
miękki wosk
Cerotyl Dimethicone
820212-37-1
n.d.
    PECOSIL ARS-09
ciecz
Phenylisopropyl Dimethicone
68037-77-4
n.d.
    PECOSIL ARS-12
ciecz
(proponowana) Lauryl Phenylisopropyl Dimethicone
n.d.
n.d.

Produkty z linii PECOSIL AS nie tylko modyfikują odczucie kosmetyku na skórze, lecz także eliminują synerezę (pomadki, sztyfty, lubrykanty, dezodoranty w sztyfcie), ułatwiają wydobycie produktu z gniazda wylewnicy (pomadki, mydła w kostce), działają jako czynniki wiążące (pudry wylewane lub prasowane). Poleca się je zawsze, gdy pożądany jest efekt poślizgu. Wspomagają tworzenie bariery ochronnej, która poprawia właściwości nawilżające kremów, lotionów, wodoodporność kosmetyków przeciwsłonecznych, i nadają wysoki połysk pomadkom (zwłaszcza PECOSIL ARS-09).

PECOSIL® FSL-150, FSL-300, FSH-150, FSH-300, FSU-150, FSU-300
Phoenix Chemical Inc. wprowadza nową linię fluorosilikonów z organicznymi grupami funkcyjnymi – PECOSIL® FS.

Fluorosilikony PECOSIL® FS są zarówno hydrofobowe, jak i oleofobowe, podczas gdy dimetikon jest wyłącznie hydrofobowy. Dlatego PECOSIL FSL i FSH idealnie nadają się do wykorzystania w kosmetykach przeciwsłonecznych – podnoszą ich odporność na pot (zdolność odpychania olejów), w szamponach i odżywkach do włosów – kontrola wydzielania sebum i przyspieszenie schnięcia.

Ponadto fluorosilikony PECOSIL przedłużają trwałość kosmetyków kolorowych, zwłaszcza podkładów i różów, w przypadku których sprawa odporność na pot ma kluczowe znaczenie. Produkty te mogą być również stosowane w pomadkach o przedłużonej trwałości – ich hydrofobowy i oleofobowy charakter ułatwia uzyskanie pożądanego rezultatu.

FSL-150 odznacza się również bardziej elegancką, jedwabistą i luksusową konsystencją niż dimetikon. Dzięki możliwości modyfikowania długości szkieletu silikonów (n i m) i liczby atomów fluoru w cząsteczce (m i x) możemy produkować surowce kosmetyczne o różnej lepkości i różnych właściwościach estetycznych.

PECOSIL® DCU jest przejrzystym, płynnym, w 100% aktywnym estrem silikonowym. Nadaje on kosmetykom do pielęgnacji skóry charakterystyczną miękkość i zdolność tworzenia filmu charakterystyczną dla silikonów. Może być łączony zarówno z wodą, jak i z olejem rycynowym. Działa także jako czynnik wiążący silikon-woda.